vrijdag 31 juli 2009

kennismanagement; Inzet van Bedrijfswiki (deel 1)

In de afgelopen 2 jaren beginnen de wiki’s een prima reputatie opgebouwd als opslag medium om kennis te delen. Een wiki is een open samenwerking systeem, iedereen kan documenten lezen en eventueel aanpassen. Deze open architectuur spreekt wiki gebruikers aan om mee te denken op allerlei mogelijke onderwerpen op de wiki beschikbaar zijn. Deze openheid staat in schril contrast met andere kennismanagement systemen die gesloten zijn naar de gebruiker toe. De openheid van de wiki als als gevolg dat de complexiteit van de architectuur meteen gereduceerd wordt. Een van de bekende voorbeelden van een wiki is natuurlijk de wikipedia.

Natuurlijk zijn er bezwaren te noemen om wiki’s in te zetten als een typisch democratisch systeem. Deze bezwaren vallen in categorieën als management, juridisch, privacy en maatschappelijk. Toch is de opmars van wiki’s niet meer tegen te houden. Wiki’s vinden we zowel in een intranet, extranet en in een open internet omgeving. Wiki’s kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet. Een voorbeeld is een bedrijfswiki. Een bedrijfswiki heeft als functie om bedrijfskennis te verzamelen en beschikbaar te stellen. Het beschikbaar maken van een bedrijfswiki is vanuit een automatisering (technisch) perspectief een behapbaar project. Vanuit een gebruikersperspectief is dit niet zo eenvoudig. Er zijn grofweg vier aspecten waarmee rekening moet worden gehouden:
(1) Hoe kan het bedrijf de gebruikers van een wiki enthousiasmeren om deel te nemen in proces om kennis te op te slaan, op te bouwen en te distribueren.
(2) Wat is de houding van de medewerkers ten aan zien van een Wiki? En welke methodieken kunnen we gebruiken om het gedrag binnen een wiki duidelijk te maken? Hoe kijken de wiki gebruikers naar dit kennis instrument?
(3) Hoe kan het bedrijf de mogelijkheden van een Wiki volledig benutten? Zijn keuze te maken binnen de verschillende type wiki’s?
(4) Zijn er specifieke bedrijfsdoelen te dienen?
(5) Hoe kan je wildgroei van wiki’s in de hand houden?

In de komende maanden zal ik een reeds artikelen schrijven over wiki’s. Tevens zal ik berichten over de ervaringen die wij opdoen binnen onze eigen bedrijfsomgeving over het opzetten van een bedrijfswiki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten