woensdag 29 juli 2009

Kennismanagement; Innovatie process is flexibel en organiek

Elke organisatie wil een betrouwbaar innovatie programma. Of het nu bedoeld is voor innovatie op gebied van producten, dienstverlening, of ICT betrouwbaarheid is belangrijk. Een goed ontworpen innovatie proces (model) ligt hieraan ten grondslag. een gedegen innovatie proces helpt de focus, richting, resultaat te behouden. Een goed proces zorgt er voor dat alle ideeën worden verzameld, eerlijk worden beoordeeld met een borging dat ideeën niet verloren gaan.

Bovenstaand klinkt logisch, nietwaar? In dit artikel beschrijf ik twee ontwerp karaktereigenschappen waaraan een goed innovatie proces moet voldoen. Deze twee karakter eigenschappen zijn: flexibiliteit en organiek.

Om te beginnen flexibiliteit. Aan de voorkant van een innovatie proces komen de ideeën binnen. Nu zijn niet alle ideeën gelijkwaardig. Sommige ideeën zijn beter dan andere ideeën. Vervolgens is het van belang om de betere ideeën op tijd te herkennen en deze versneld door het evaluatie en implementatie proces te begeleiden. Aanbeveling is om de betere ideeën een afzonderlijke wegingsfactor te geven. Eenmaal een goed idee herkent, geef dit de juiste hoeveelheid aandacht en loods het door het evaluatie en selectie fase en zo snel mogelijk naar implementatie. Hiermee kunnen de betere ideeën snellere tot resultaat komen. Wat niet aan te raden is om binnen het innovatie proces stappen over te slaan, wel om de betere ideeën hogere prioriteit te geven.

Een kanttekening. Binnen het innovatie proces zullen ook ideeën bestaan die niet haalbaar of te realiseren zijn. Het is ook zaak om ook de minder goede zo snel mogelijk te herkennen en deze uit het proces te halen. Hiermee blijft het totale innovatie proces overzichtelijk en beter te managen.

De twee karakter eigenschap: organiek. Een innovatie proces is maatwerk en is vaak voor elke bedrijf weer anders. Een innovatie proces moet evolueren en op zich ook weer innoveren om optimaal te kunnen functioneren.
Het proces is een hulpmiddel en dient als ondersteuning voor een organisatie om te komen tot een van te voren bepaalde resultaat. Innovatie is kenniswerk. Innovatie staat voorop en het innovatie proces komt op de tweede plaats. Een innovatie kan niet verzanden in het proces alleen maar door zich strikt vast te houden aan het proces en haar stappen. Essentieel is om te innoveren en niet zich vast te bijten in het innovatie proces zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten