zondag 26 juli 2009

Kennismanagement; Innovatief vermogen

Procesmatige gezien heeft innovatie een voorkant een achterkant. De voorkant is het opdoen en formuleren van ideeën; de achterkant is van allen verzamelde ideeën de beste selecteren en converteren tot innovatie. Doorgaans is de achterkant eenvoudiger voor bedrijven, aangezien meeste bedrijven reeds procesmatig ingericht zijn voor ontwikkelen en implementeren voor nieuwe producten en diensten.

De voorkant, het opdoen van formuleren van ideeën, wordt voor een groot gedeelte bepaald voor bedrijfscultuur. Tevens heeft voorkant geen duidelijke afbakeningen. Hoe bouwt een bedrijf een pijplijn van ideeën (de voorkant)? Een van de mogelijkheden voor het verzamelen van ideeën, is ideeën/kennis te kopen. Een andere mogelijkheid is om ideeën af te kijken van de concurrent en deze zo snel mogelijk na te maken. Wat de meeste bedrijven wensen van een innovatie programma is het weten, kennis van alle ideeën van klanten, medewerkers, partners. Uit deze bron zullen de meeste goede ideeën komen omdat zij het bedrijf kennen en haar kansen en uitdagingen. Paradoxaal blijkt dat deze groep mensen juist niet hun ideeën willen delen en vaak weerstand bieden aan veranderingen. De oorzaak hiervan is vaak de bedrijfscultuur die openheid en delen van
kennis tegenhoudt.

Innovatie is juist sterk verbonden met mensen. Om mensen (medewerkers) aan te zetten om ideeën te generen en kennis te delen vraagt om een omgeving die aantrekkelijk, enthousiasmerend is voor medewerkers, klanten en partners. Essentieel is een netwerk van innovatieve medewerkers met een goed begrip van de sociale netwerk binnen het bedrijf. Aan te bevelen is om medewerkers bewust te maken van de innovatieve inzet en hun rol daarin; het aantrekken van medewerkers die de innovatieve uitdaging aangaan; en het opzetten van een creatieve omgeving waarin medewerkers kunnen deel uit maken van belangrijk werk. Tevens zal voor deze omgeving gelden dat de medewerkers herkent worden voor hun innovatieve inzet. Binnen deze dynamische omgeving ontstaat een bedrijf innovatief vermogen. Kortom er is meer nodig voor dan alleen maar het opdoen van nieuwe ideeën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten